Ibland ger livet dig en hård smäll och att nås av ett dödsbud är en sådan sak som kan slå undan benen. När en närstående rycks bort från dig kan du sköljas över av diverse känslor. Det är inte sällan som människor hamnar i ett chocktillstånd. Det kan vara svårt och jobbigt att hantera en begravning i det tillståndet. Men det finns bra hjälp att få om du inte vill eller kan hantera allt kring begravningen själv. Ett tips är att anlita Lova Begravningsbyrå om du vill ha bra hjälp med att planera en begravning. Lova Begravningsbyrå har olika paketerbjudanden för begravningar men de kan även skräddarsy en helt egen lösning för dig om du föredrar det.

Begravningen är ett avsked

En begravning är ett slags sista avsked av den person som har gått bort. Det är för många viktigt att gå på begravningen för att kunna få ett slags avslut. Begravningsceremonin kan vara väldigt fin och samtidigt väldigt sorglig. Att möta andra på begravningen som också känner sorg kan vara hjälpsamt och att kunna prata tillsammans om förlusten. Begravningen kan även vara ett avstamp för ett nytt kapitel i livet utan den person som har gått bort. Livet går vidare och sorgen kommer med tiden att förändras och bli lättare att hantera än den var från början. Med tiden brukar smärtan minska.

Människor reagerar olika på sorg

Hur sorgen ger sig uttryck är olika, sorgen är helt enkelt individuell. Det är inte sällan som det kommer en känslostorm av diverse känslor. Du kan känna ilska, panik, skuldkänslor och bli väldigt förtvivlad. Alla sörjer på olika sätt så det gäller att komma underfund med vad du behöver för att kunna sörja på ett bra sätt. Det är viktigt att bearbeta förlusten för att kunna komma vidare i livet. Sorg kan faktiskt uppstå utan att en person dör, som exempelvis när ett kärleksförhållande tar slut. När du byter jobb eller när en kompisrelation tar slut kan du också drabbas av sorg. Att förlora ett husdjur kan vara lika hemskt som när en människa avlider.

Ta hand om dig i sorgen

När du sörjer är det bra att försöka ta hand om de basala behoven. Ät bra mat, försök att motionera och sova. När du sover tillräckligt och är utvilad är det lättare att hantera alla tankar. Att distrahera dig med saker är bra att göra för att få en paus i sorgen. Det är även en bra idé att försöka hitta på något roligt som lockar till skratt. Att le och vara lite glad är bra för måendet.