Seniorer som går i pension får ibland en försämrad ekonomi. Det beror på att pensionen är lägre än inkomsten från förvärvsarbetet. Med en stigande inflation, högre mat och elpriser är det inte lätt som senior att få ekonomin att gå ihop. Men genom att ta del av och nyttja seniorrabatter som Seniordeal erbjuder kan du få en bättre ekonomisk situation som senior och pensionär. Seniordeal erbjuder exklusiva rabatter till alla som är över 55 år. När du har koll på Seniordeal och rabatterna som erbjuds kan du exempelvis få billigare glasögon, ett billigare mobilabonnemang och bättre elavtal.

Gör ekonomin mindre sårbar med en buffert

Områden i ekonomin som är viktiga att ha koll på är sparande, eventuella lån, utgifter och försäkringar. Genom att ha ett sparande kan du som senior vara mer trygg. Om en större kostnad skulle uppkomma har du pengar. Om du inte har en buffert kan du försöka att redan idag börja spara ihop till en. Alla summor som du kan spara räknas. Att ha en summa pengar på ett bankkonto gör din ekonomi mindre sårbar. Ett bra mål kan vara att ha 3-4 månadsutgifter på ett vanligt bankkonto. Då har du en bra försäkring mot ekonomiska smällar som kan komma helt oförutsett.

Omförhandla lån och försäkringar varje år

Om du har ett lån är det bra att se över lånet med jämna mellanrum. Förhandla med banken om räntan en gång per år för att alltid ha det bästa avtalet. Att ha olika försäkringar är väldigt bra om du vill känna dig tryggare. När du har olika försäkringar har du en viss ekonomisk trygghet. Du vet att kostnaderna är begränsade om något skulle hända.

Gör medvetna val

Utgifter är en av de största posterna i en seniors ekonomi. Att veta vart pengarna går är en viktig del för att ha en god ekonomi som senior. När du har vetskap om alla dina utgifter är det enklare att göra medvetna val gällande din ekonomi. Försök att hela tiden göra uppföljningar av ekonomin och gör anpassningar om det krävs. Ibland förändras omvärlden eller din livssituation och då behövs det oftast göras olika justeringar i ekonomin. Det viktigaste är att det hela tiden går runt, utgifterna ska inte överstiga inkomsterna. Pensionen är en känslig period eftersom inkomsten kan halveras. Det gäller att när du går i pension anpassa dig efter de nya förutsättningarna som du får.