Det är mycket att tänka på när du som student ska flytta hemifrån, oavsett om du flyttar till egen lägenhet, studentlägenhet eller om du ska dela bostad med någon. Ny frihet och nytt ansvar kommer på köpet när det är dags att lämna föräldrahemmet, så för att kunna njuta av det till fullo är det lika bra att ta tag i det tråkiga först. Det finns nämligen några tråkiga onda ting att ha i åtanke redan innan du börjat flytta ut.

Så vad är det då för tråkigheter du måste ta hänsyn till och ordna med innan utflytt? Det är till exempel en bra hemförsäkring student som ska ordnas innan du flyttar in i din nya lägenhet. Därutöver är det alla andra avtal såsom el och internet, som du sluppit tänka på tidigare. Men genom att jämföra kan du få bra och billiga avtal.

Tänk på försäkring vid flytt

Det är mycket att gå igenom när du letar efter den perfekta hemförsäkringen för dig som student. Men att jämföra är A och O för att se till att få bästa pris och villkor. Du kan även läsa omdömen för att säkerställa att kundservicen är bra. Om du reser mycket bör du se över hur många dagar försäkringen är giltig samt om speciella villkor gäller när du reser på semester eller om du ska studera utomlands en tid. Drulle eller allriskförsäkring är något som ingår i vissa försäkringar men som annars ofta finns tillgängliga som tillägg. Drulle innebär att du kan ha möjlighet att få ersättning även där du själv varit klantig och varit bidragande till att något du äger gått sönder.

Jämför alla avtal

Oavsett om det gäller hemförsäkring för student, elavtal eller internetavtal så lönar det sig att jämföra avtalen hos flera företag. Du kan spara mycket pengar bara genom att jämföra inför flytten, men sedan kan du även ha för vana att alltid göra en jämförelse när ett avtal börjar närma sig förnyelsedatumet. Det kan nämligen ha hänt mycket på marknaden sedan du tecknade ditt avtal, och kanske kan det löna sig att byta leverantör.

Billigast kan bli dyrt

Men att jämföra avtal handlar inte enbart om att jämföra priset, du måste även titta vad du får för det priset. Ett bra exempel är faktiskt hemförsäkring för student där du måste se vad försäkringen innehåller. En billig hemförsäkring för student är klart att föredra, men du vill även vara säker på att det inte blir dyrt när något händer. Därför måste du se över vad och när försäkringen gäller. Ett annat exempel är mobilabonnemanget. Ett fastpris kan se väldigt dyrt ut medan det rörliga är på en betydligt mindre summa, men rörliga mobilabonnemang kan lätt sticka i väg om du använder mobilen väldigt mycket. Därför kan det vara en god idé att kolla föregående månaders mobilförbrukning, och se vad det rörliga kontra det fasta abonnemanget skulle ha kostat dig då.

Gör alltid en budget

Det stämmer som man brukar säga, att många bäckar små bildar en stor å. Gör därför upp en realistisk budget med fasta och beräknade rörliga kostnader. Då får du ett hum om vad du har att röra dig med.

Även om du nu vill känna dig så självständig som möjligt, bör du komma ihåg att dina föräldrar och andra som redan flyttat hemifrån säkert kan ge dig goda råd. Så var inte rädd för att lyssna på andras erfarenheter.