Den som har levt med muntorrhet en längre tid kan ha anammat problemet som en livsstil. Man anpassar sig till muntorrheten på olika sätt genom att exempelvis undvika vissa maträtter som är svåra att äta eller genom att alltid ha en vattenflaska nära till hands. Dock finns det hjälpmedel för att underlätta muntorrheten och det kan ge tillbaka en del av den förlorade livskvaliteten.

Muntorrhet behöver inte vara permanent

Det finns mängder av orsaker att drabbas av muntorrhet i alla åldrar. En vanlig orsak är bieffekterna som vissa läkemedel ger. En annan orsak kan vara stress och hormonella störningar. Även uttorkning kan vara en orsak, men muntorrheten går då oftast över så fort man återställer fuktbalansen i kroppen. Att ta reda på vad muntorrheten beror på är första steget mot en bättre livsstil och tillvaro. Man bör inte negligera muntorrhet då det kan vara ett symtom som man lider av helt i onödan. I många fall är dock muntorrhet bara något tillfälligt eller något som är enkelt att åtgärda. Det behöver med andra ord inte vara ett permanent tillstånd och bör därför inte vara ett tillstånd som man behöver finna sig i.

Vad kan göras åt muntorrhet?

Förutom att ta reda på orsaken kan man även göra en del för att lindra besvären. Att ständigt dricka något är inte optimalt då det varken är praktiskt eller hälsosamt. Men det finns tabletter att köpa på apotek och hälsokost som är salivstimulerande. De brukar hjälpa ganska bra då de triggar igång salivproduktionen. En sådan tablett kan man suga på när man inte kan eller vill dricka massor eller när man vill få igång salivproduktionen inför en måltid.

Man kan även testa akupunktur. För vissa fungerar akupunktur jättebra, medan det för andra inte fungerar alls. Det gäller att prova sig fram lite för att hitta något som fungerar för en själv. Massage är en annan teknik som kan fungera. Att massera runt om käkarna kan vara ett sätt att lösa upp området kring spottkörtlarna, vilket bidrar till bättre blodcirkulation i området och därmed kan körtlarna fungera bättre. Det bästa är dock att försöka ta reda på orsaken bakom muntorrhet och kombinera det med ovanstående knep för att underlätta tillståndet.